Извештај са екскурзије

Над водоплавном долином и њеном вијугавом ријеком, оплетеном вијенцима горских потока и зелених врбака, цвјетних ливада и воћњака, родних винограда и житних поља, у голетним висинама планине Острог, у Црној Гори, као изронила из дубина прастарог стијења, бјеласа се Острошка светиња, манастир Ваведења Пресвете Богомајке. Око светиње, испод самог неба, заштитнички и смјерно, свила се сура громада, уточиште птица и вјетрова, дубоко јој отворивши своја златаста њедра, као да је повија у њихове густе, камене наборе и у завјесе зеленила које, издижући се уз стрмен стаблима, жбуновима и пузавицама, завршавају у тишини манастирских тераса, приљубљених уз литицу.

Први дан: Крагујевац - полазак

Насмејаних лица и пуни позитивном енергијом, кренули смо око 23 часова. Пре самог поласка, помолили смо се Богу да сви безбедно стигнемо. Са нама је кренуо и свештеник који нам је помогао да се боље упознамо са историјским значајима манастира, које смо посећивали.

Други дан: манастир Морача - манастир Дуга - манастир Дајбабе - манастир Острог

Са великим мукама и проблемима са нашом полицијом, прешли смо границу и упутили се ка нашој првој локацији - манастир Морача.

Манастир Морача је један од најмонументалнијих српских средњовековних споменика Црне Горе. Подигнут је на десној обали Мораче, у проширеном делу кањона, на природној заравни сликовитог пејзажа, уОпштини Колашин. Морачки храм је подигао 1252. године Стефан, син краља Вукана а унук Немањин.

Манастир Дуга

Када смо стигли у манастир Дута, дочекала нас је монахиња која је била пријатно изненађена нашом посетом и која нам је испричала историју овог манастира. У оквиру манастира се налази и прелепи виноград. У овом манастиру живи шест монахиња и две искушенице. Монахиње праве медиће од лековитих трава, полена и меда који су добри за имунолошки систем.

Са великим одушевљењем кренули ка нашој другој локацији - манастир Дајбабе. Овај манастир има занимљиву причу о свом настанку. Ова прича се свима свидела, не само прича него и сам изглед манастира.

Манастир Дајбабе је православни манастир у близини села по коме је добио име, код Подгорице. Манастирска црква посвеђена је Успенију Пресвете Богородице. Необичног је положаја и унутрашњег распореда (укопан под земљу). Као простор за цркву је кориштен природни облик пећине. Касније је пећина проширивана, да би се добио облик основе цркве, са помоћним капелама. Једини видљив део цркве је изван пећине и то је пространи улазни трем са два звоника.Подигнут је 1897. године на основу чудесног виђења које је имао чобанин Петко (потоњи јеромонах Платон). Оснивач и први настојатељ ове обитељи био је преподобни Симеон Поповић († 1941). Све до своје смрти радио је на осликавању унутрашњости цркве, прилагођавајући сцене природном облику пећине.

Манастир Острог

Око 19 часова стигли смо испред Доњег манастира. Водич нам је наредио да покупимо своје ствари из аутобуса и да се полако упутимо ка Горњем манастиру. Чувши да је пешачење до Горњег манастира добро за здравље, кренуо сам да бих што пре стигао и по први пут угледао велику Светињу, која је многе људе излечила и пробудила им наду за живот. Што сам се више приближабао манастиру то сам све више осећао топлину и љубав ове Светиње. После целивања мошти Светог Василија Острошког имао сам осећај као да ми је пао неки терет са срца и схватио сам да је најбитнија вера, јер Господ нам својим поступцима доказује да је међу нама и да ће нас увек штитити.

Трећи дан: Литургија у манастиру, полазак ка Крагујевцу

Спавали смо под ведрим небом, док нас нису пробудила звона, која су оглашавала припрему за литургију. За време литургије је падала киша, магла се полако спустала ка манастиру, а беле латице су падале ка нама, то је изгледало прелепо.

При повратку у Крагујевац, обишли смо још неколико околних манастира.
Код затворених базена смо стигли четврти дан (тј. у недељу) око 8 часова.

Прошло је месец дана од екскурзије, и дан данас кад се сетим свега, нешто ме вуче да идем опет, јер ова екскурзија мени представља нешто најлепше.

Comment Stream