Kecekalan

Jelaskan bagaimana video tersebut mengajar kamu nilai kecekalan

Video tersebut mengajar saya nilai kecekalan kerana pada permulaan video, tikus itu sedang mencari makanan  dan apabila tikus itu terjumpa keju, dia menujuh ke arah itu dan tikus itu mahu mengambil keju itu tetapi dia tidak tahu bahawa ada perangkap tikus dan dia terperangkap.

Jika kamu watak dalam video tersebut, apakah kamu akan menunjukkan nilai yang sama?

Jika saya watak dalam video tersebut itu, saya akan menunjukkan nilai yang sama kerana semasa tikus itu berada di perangkap tikus dia tidak baring sahaja tetapi meggunakan tangannya dan kecekalannya untuk menolak besi itu supaya dia dibebaskan.

Mengapakah nilai cekal penting dalam kehidupan?

Nilai cekal penting dalam kehidupan kerana dalam kehidupan ada penuh dengan ujian dan tanpa cekal, awak tidak boleh mencampai impian dan apabila awak berputus asa dengan secepat mungkin jika tugas itu amat susah atau berat.

Berikan dua situasi yang memerlukan kamu bersifat cekal. Berikan penjelasan yang terang berkenaannya

Dua situasi itu adalah, pertama, jika anda bosan dengan kehidupan dan tidak mahu berada di dalam dunia yang zalim kerana orang akan menilai jika awak membuat kesalahan yang kecil dan kedua, jika awak terjatuh dalam perlumbaan, awak harus berdiri dengan kaki sendiri dan menghabiskan perlumbaan itu.

Comment Stream