innocarnival

miljövänlig förpackning

Teknisk ritning av produkt.

Vi i klassen blev antagna till en tävling (innocarnival ) som va en tävling med syfte på att skapa en produkt som skulle va en bra lösning till hållbar utveckling .

Vi hade ideér på förpackningar till schampo flaskor ,godis papper,Coca Cola flaskor m.m. och det slutgiltiga beslutet blev att skapa en förpackning till snabbmatskedjor .Mer fördjupat till McDonalds och Burgerking förpackningar.

Då det är ca.5-7 delar från en  McDonalds / Burger King meny  så ville vi förenkla dessa delar till en smart förpackning där det får plats med pommes,dricka,och burgare (undantag beroende på vilken matkedja ).

Själva förpackningen är skapad på ett steg-för-steg sätt så att det blir lätt att följa var maten ska placeras.

Denna produkt är bara 1 del (3 i 1 ).  En ihopvikt förpackning efter användning blir inte större än Ca: 12 X 20 cm stor och därför tar den mindre plats i soptunnan och behöver inte tömmas lika oftare . Det blir även lättare när förpackningen ska fraktas till kedjorna då inte förpackningen tar så stor plats . Alltså ,Produkten både förminskar avfall (massa papp förpackningar ) pga dess smarta design ,och minskar utsläpp då det får plats mer i frakt fordonet .

Då handtagen är för små ,så klippte vi ut ett större område för handen .

Tidigare hade vi en tillfällig lösning om att fästet (förslutningen) på förpackningen skulle vara en liten flik på undersidan som man skulle trycka upp mellan drickan och själva matboxen . Men då inte fästet stanna kvar och det blev för avancerat att stänga när man har mat i löste vi med att vi klippte av underdelen (som skulle fästas vid tidigare) och satte dit en snörfästning vid sidan av förpackningen .

Då drickan skulle vara i förpackningen skulle det bli problem att ta den med sig då det inte fanns en list på botten av förpackningen där drickan skulle fästas. Så då satte vi på det . Sedan hade vi inget på den övre delen som skulle göra den stabil på ovansidan,så då gjorde vi hål på ovansidan av förpackningen .Så att den blir stabil när man placerar ner drickan och även gör så att den inte åker runder i förpackningen.

Tjock wellpapp tyckte jag skulle vara den mest klimatsmarta lösningen . Wellpapp används bl.a till att göra flyttlådor. Materialet används i många olika arbeten och är ett lätt material som är stabilt men samtidigt lätt att forma och då materialet har en stötdämpande funktion så är det lätt att frakta och använda.

Wellpapp är 100% åtrevinningsbart däremot är limmet gjort av majsstärkelse,limmet tar man bort vid återvinningen och själva pappen silas till små bitar och av det påbörjar man en ny produktion av wellpapp  .Wellpapp är inte ett dyrt material och därför känns det hållbart när det gäller förpackningen.

Mönster på förpackningen .

Jag valde att göra detta mönstret för att man ska se att det handlar om mat.Samtidigt sen ville jag inte inrikta mig på någon specifik mat utan jag vill att produkten ska kunna användas till alla möjliga maträtter. Den gråa bakgrunden valde jag för att inte dra till för mycket uppmärksamhet ,sen att det smälter in i omgivningen (jämfört med om jag hade haft en regnbågsfärgad förpackning. Förpackningen ger inget intryck av klass typer (snabbmat ,restaurangmat,sallader,eller bara sushi ). Det gör att förpackningen kan användas till olika typer av mat.

Comment Stream