Innocarnival

Under hösten har vi haft ett projekt där vi var med och tävlade om en resa till Hongkong.  Projektet gick ut på att vi skulle komma på en förpackningslösning som bidrog till en hållbar framtid. Vi bestämde oss för att arbeta med en förpackning som skulle minska soporna vid ett besök hos en snabbmatskedja.

Väldigt fort bestämde vi oss för att vi ville ha en förpackning där hamburgare, pommes och dricka satt ihop som en förpackning. Det skulle gå snabbt och lätt att sätta ihop den eftersom det måste gå snabbt på en snabbmatskedja. Den tar inte så stor plats innan man viker ihop den och inte heller när man transporterar så transportkostnaden inte blir så stor då.

Såhär ser förpackningen ut när den är helt uppvecklad. Den tar inte mycket plats, varken genom transporten eller på restaurangen. Och framför allt inte i soporna. Den är lätt och smidig att sätta ihop. Det behövs inget lim eller tejp, bara flikar som gör att man lätt kan öppna förpackningen igen när man äter och få upp hamburgaren smidigt.

Såhär liten blir förpackningen när man har ätit klart och viker ihop den. Den tar nästan ingen plats jämfört med vars en förpackning till hamburgare, pommes och dricka. Har man då varit en hel familj på fyra personer och ätit, fylls soptunnan fort. Nästan varje gång man är på en snabbmatskedja ser man att soptunnorna är fulla och personalen har knappt hunnit tömma innan det är fullt igen. Denna förpackningen löser detta problemet.

Självklart är inte förpackningen perfekt utan det finns fortfarande några problem med den. Stödet där muggen med dricka ska stå måste sitta ihop mer. Som det är nu så fyller det igen funktion. Muggen kommer trilla ut och all dricka rinna ut. Just nu är det bara två ”pinnar” som gör förpackningen fulare. För att vara ännu säkrare att muggen inte ska trilla ut kan man ha en hållare i locket också. Inte så att den går igenom locket men en likadan hållare på insidan av locket som på botten av muggen.

Fliken under förpackningen som gör att allting håller ihop måste ha ett stopp. När man lyfter förpackningen nu i handtagen trillar allting isär direkt. Om man inte håller med en hand under, men det ska man ju inte behöva göra för då är det meningslöst med handtaget. Man måste inte ha en flik som man stoppar i ett hål som vi har nu utan man kan ha samma lösning som med pommesen och hamburgaren. Två flikar som hakar i varandra.

Handtaget behöver ha större hål. En person med stora händer kommer inte kunna få ett bra grepp när hen håller.  

I vår nuvarande förpackning har vi använt oss av kartong. Den är lite för tunn tycker jag och skulle vilja att den var tjockare så det inte blir så vingligt. Man ska ju trots allt kunna gå med den ute och när man kan vara lite stressad till buss eller tåg. Då vill man inte att den helt plötsligt ska slingra sig så muggen trillar ut eller låset går upp så all mat trillar ut. Muggen behöver även vara i ett vattentåligt material då det ska vara vätska i den. Är den i vanlig kartong kommer vätskan göra att den sumpar ihop. Ett material som är vattenavvisande är Billerud Pure Board. Det är ett material speciellt tillverkat för pappersmuggar och andra produkter som kommer i direkt kontakt med färdigrätter och drycker. Billerud Pure Board innehåller endast nyfiber vilket ger ett mycket rent material som lämpar sig bättre för kontakt med livsmedel än papper baserat på returfibrer. Det som dock är bra med returfibrer är att det är ett miljövänligt material som tillverkas av gamla kartonger istället för att bränna upp dom och använda nytillverkad kartong. Det är inte en hållbar tillverkning. Så en returfiber kartong som har en plastfil för att vara vattenavvisande hade varit ett perfekt material till vår förpackning.

Vi fick i uppgift att göra en teknisk ritning. Den visar hur stor förpackningen är och hur den ser ut från olika vinklar.

Det sista vi skulle göra till vår förpackning var ett eget mönster. Vi skulle rita det själva sedan redigera det i photoshop. Vi använde oss även av en metod där vi klippte ut mönstret i fyra lika stora bitar sedan flyttade man bitarna diagonalt och på det viset kunde man se om där fanns något tomt område. Om det fanns det ritade man några saker på det området så det inte blev tomma fläckar på mönstret när man gör det större.

Comment Stream