lantaarnfestival

.Het lantaarn feest is bedacht door Deng jie, het wordt gevierd op donderdag 5 maart 2015. Het wordt gevierd in het land China.

Het feest vindt op de laatste maand van het jaar plaats en is een afsluiting van de nieuwjaarsperiode.

dit is het oplaten van de lantaarns

Het wordt nu meestal gedaan door kinderen. Het geloof is dat mensen 's nachts geesten kunnen zien op straat daarom gaan de volwassenen 's avonds de straat op op zoek naar geesten.

Hier ziet u hoe mensen de lantaarn/lampionnetjes oplaten.

De volle maan op de 15e dag van het Lentefestival. Afsluiting van het Lentefestival. Men hangt lantaarns buiten. Dit is ook het Feest van het Opperste Principe, de Nacht van de Drie Principes of Klein Nieuwjaar. De viering van dit feest is begonnen tijdens de Han-dynastie (206 v. Chr. - 220 n. Chr.). Het is een dag waarop geofferd wordt aan de voorouders. Dit feest wordt gevierd door vrijwel geheel Oost-Azië, en is een vrije dag in Korea (Tae Borum).

Op deze dag eet men tangyuan in suikersoep en hangen families lampionnen voor hun deur. Behalve in China, wordt dit feest ook inTaiwan, Korea en Japan gevierd.

Het Lantaarn Feest wordt op de 15de dag van de eerste maand van de maankalender gevierd. gewoonlijk is dat in de tweede helft van februari of de eerste helft van maart van de Gregoriaanse kalender. Al sinds de tijd van de Westerse Han dynastie (206v.Chr.-25n.Chr.) is het een belangrijk feest. (Een lantaarn is in feite een lampion, maar de Nederlandse definitie daarvan is een kleine, van papier gemaakte lantaarn. In China zijn die er natuurlijk ook maar ook grotere, zo groot als een huis of schip en dan gemaakt van ijzerdraad en papier of plastic en in allerlei vormen.)

Op deze dag is de belangrijkste bezigheid het bekijken van lantaarns. Tijdens de Han dynastie (206v.Chr.-220n.Chr.) floreerde het Buddhisme. De Keizer hoorde dat de buddhistische monniken op de 15de dag van de eerste maand van de maankalender, keken naar de overblijfselen van de crematie van het lichaam van Budha, en lantaarns aanstaken om Buddha te vereren. Daarom beval de keizer om ook in het keizerlijke palijs op die dag lantaarns aan te steken om zo zijn respect aan Buddha te tonen. Later ontwikkelde deze buddhistische rite zich tot een groot feest onder de gewone mensen en verspreidde zich over geheel China.
Ook tegenwoordig wordt het Lantaarn Feest over het gehele land gevierd. Lantaarns van verschillende vormen en afmetingen worden in de straten gehangen. Kinderen gaan met zelfgemaakte of gekochte lantaarns opgewonden de straat op.

Lantaarn raadsels raden is een essentieel onderdeel van dit festival. Eigenaren van lantaarns schrijven raadsels op een stuk papier en plakken dit op de lantaarns. Als bezoekers denken de oplossing van het raadsel te weten, kunnen ze het stuk papier van de lantaarn afhalen en er mee naar de eigenaar van de lantaarn toe gaan om hun oplossing te controleren. Als ze de oplossing goed hebben ontvangen ze een kleine surprise.
Deze gewoonte werd populair in de tijd van de Song dynastie (960-1279), toen men lantaarns erg mooi vond. Het lantaarn raadsels oplossen is nog steeds populair en komt in alle sociale lagen van de bevolking voor.

Tijdens dit festival eet men yuanxiao (rijstdumplings), daarom wordt het ook wel het Yuanxiao Festival genoemd. Yuanxiao wordt ook wel Tangyuan genoemd.
Het zijn kleine balletjes, gemaakt van kleefrijstmeel met een gevarieerde vulling. Voor de vulling wordt gewoonlijk een combinatie gebruikt van de volgende ingrediënten; bonenpasta, sesam of sesampasta, jujube pasta, walnotenpasta, gedroogd fruit, suiker, eetbare bloemblaadjes en dergelijke.
Tangyuan wordt zowel gestoomd als gefrituurd of gekookt gegeten. Het smaakt zoet en is lekker. In het Chinees klink Tangyuan hetzelfde als "tuanyuan", wat "reünie" betekend. Daarom eet men deze lekkernij in de hoop dat de familie gelukkig en harmonieus zal zijn.
Tijdens het festival worden er overdag verschillende dansen opgevoerd zoals de "Draken Lantaarn Dans", de Leeuwendans, de landbootdans, de yanggedans, enz.. Er worden voorstellingen gegeven van steltdansen en er wordt hard op de drums getrommeld.
's-Avonds worden natuurlijk de lantaarns, in allerlei vormen en grootten, ontstoken en er wordt vuurwerk afgestoken. Veel mensen hebben overgebleven vuurwerk van het Spring Festival bewaard en ontsteken dit tijdens dit feest. Sommige lokale overheden organiseren op deze dag een groot vuurwerk.