Gezondheidscentrum

Ibrahim


Welkom

Welkom op de website van gezondheidscentrum Ibrahim. Wij hebben hier acht personen die u kunnen helpen met uw klacht: huisarts, opticien, diëtist, psychiater, masseuse, fysiotherapeut, tandarts en een logopedist. Op deze site leggen onze professionals hun beroep uit en laten wij het ontwerp zien van ons gebouw.

tel: 0527-1234567 e-mail: gezondheidscentrumibrahim@lotus.com

______________________________________________________


Maak kennis met onze professionals.

Psychiater

Ik ben Mies Hoogland ik werk bij zorgcentrum Ibrahim en ik ben een psychiater.

Dat houd in dat ik mensen met psychische stoornissen zoals bijvoorbeeld stemmingsstoornissen behandel.

Over het algemeen ben ik ongeveer driekwartier bezig met de behandeling van een patiënt.

Ik werk vaak samen met verpleegkundige een maatschappelijke werker een ergotherapeut een bewegingstherapeut en een gezondheidszorgpsycholoog.

Bij het werk van een psychiater komen erg veel administratie werk, dit moet je natuurlijk zelf doen.

Als psychiater besteed redelijk veel tijd aan het uitzoeken van speciale behandelingen want iedere patiënt heeft natuurlijk een andere behandeling nodig.

De werktijden verschillen erg want als je op jezelf werkt dan is het voornamelijk overdag. Als je bij bijvoorbeeld een zorgcentrum werkt, zoals ik, dan werk je over het algemeen ook s’middags alleen kan je natuurlijk elk moment opgeroepen worden. Toch over het algemeen werkt een psychiater ongeveer 45 uur.

Ik heb een opleiding van 4 jaar gevolgd bij het UMCG in Groningen, ik heb een HBO opleiding gevolgd. Na een opleiding moet je natuurlijk ook veel na-en bijscholing doen, iedere 2 jaar. Dit houd in dat je op de hoogte wordt gehouden van verschillende behandel methodes, die worden namelijk steeds moderner.

Over het algemeen verschillen de salarissen nog al. Heb je een dienstverband dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandige specialist.

Als je net je opleiding hebt afgerond en je in dienst van bijvoorbeeld een ziekenhuis bent verdien je per jaar een bruto salaris van ongeveer 70.000 euro voor een 45-urige werkweek. Het salaris oplopen tot zo’n 130.000 euro. Als je een zelfstandige psychiater bent verdien je bruto ongeveer tussen de 150.000 euro en de 250.000 euro.

De eisen voor een werkplek zijn niet zo streng.

Er moeten wat stoelen staan een tafel en natuurlijk nog schrijf spullen. Ook moet er een boekenkast staan. Een assistent is niet echt nodig.De ruimte waar je in werkt moet ongeveer even groot zijn als een gemiddelde huiskamer.

Masseuse/ masseur

Hallo ik ben Trea Post ik werk bij gezondheidscentrum Ibrahim en ik ben een masseuse.

Sommige mensen denken dat dit niet echt een medisch beroep is maar dat is het wel. Met een massage kan je namelijk pijn op verschillende plekken verminderen en ik kan patiënten tot rust brengen. Te tijd van een massage hang heel erg af van welke massage vorm je gebruikt. Ik zelf gebruik shiatsu massage hier heb je ongeveer een uur voor nodig, deze tijd is over het algemeen wel gebruikelijk. Meestal hoef je als masseur of als masseuse niet zo veel aan je administratie te doen. Ook hoef je niet echt te overleggen met mensen. De werktijden van een masseuse mag je eigenlijk wel een beetje zelf bepalen zolang je maar ongeveer 7 a 8 massages op een dag doet. Dit houd in dat je ongeveer 35 a 40 uur per week werkt.

Ik heb mijn opleiding gevolg aan de Amsterdamse school voor Iokai Shiatsu, Ik heb hier een studie van 4 jaar gevolgd maar je kan ook een korte cursus volgen. Voor een opleiding is het handig om havo gevolgd te hebben.

Na een opleiding is het handig om na-en bijscholing te volgen dit is dan feedback.

Het slaris verschilt heel erg per massage methode en ook gewoon hoeveel de persoon ervoor vraagt. Het aantal dienstjaar maakt daarentegen niet zo veel uit.

In de werkplek moet je natuurlijk een massage stoel of tafel hebben.

Het is ook handig om een kast te hebben waar je kussentjes en doekjes etc. in kan leggen. Soms is het handig om muziek te hebben erbij dus dan natuurlijk ook een radio of cd-speler. De minimale ruimte voor een massage ruimte is 3,5 bij 3,5 meter.

Logopedist

Hallo, ik ben Lorenzo, en ik ben logopedist bij gezondheidscentrum Ibrahim. Dit werk doe ik nu al 14 jaar, dus ik weet wel hoe mijn baan werkt. Ik zal even wat veel voorkomende vragen beantwoorden.

Wat doe ik allemaal door de dag heen?

Nou die hoor ik vaak. Als logopedist geef ik mensen therapieën, deze gaan over zaken als slikken, kauwen, zuigen, maar ook gehoor, stem en taal. Een therapie duurt zo’n 30 tot 45 minuten en soms moet de patiënt dagelijks zelf ook nog bepaalde oefeningen thuis doen.

Er is ook nog een andere logopedist maar hij is heel verlegen en werkt alleen ‘s nachts. Ik weet zijn naam niet eens, misschien is het zelfs wel haar naam.

Wat zijn mijn werktijden?

Mijn werk doe ik op variërende tijden, maar het komt allemaal ongeveer op het zelfde neer. Van 9 uur ‘s ochtends tot 4 uur ‘s middags. Daarnaast, ben ik thuis ook nog even bezig met een aantal administratieve zaken als therapieën inplannen, en met de juiste oefening komen voor een patiënt die geen vooruitgang boekt.

Ik werk trouwens 5 dagen per week, namelijk: Maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.

En zoals ik al eerder zei, is die verlegen logopedist er rond de avond en wat verder de nacht in.

Welke opleiding heb ik gevolgd?

Niemand schijnt interesse te tonen in de achtergrond van mijn carrière... Maar ik vertel het toch maar even. Ik heb vwo gedaan, daarna kon ik mijn opleiding in de logopedie gaan volgen, dit was al mijn droom toen ik nog maar 4 was. Dit was een hbo-opleiding. Ik heb het gedaan in Utrecht.

Heb ik ooit aan na-scholing gedaan?

Ehm.. Maar natuurlijk... ‘Hé Frank, na-scholing is toch dat je groep 4 nog een keer moet doen?’ ‘Ja vast wel, wat dan?’ ‘Nee laat maar, dankje.’

Volgens onze professional heb ik inderdaad aan na-scholing gedaan. Wel twee keer maar liefst.

Hoeveel verdien ik per maand?

Toen ik begon als logopedist, verdiende ik zo’n 1750 euro per maand. Omdat je salaris oploopt naarmate je iets langer doet, krijg ik nu al 3120 euro per maand.

Wat staat er allemaal in mijn werkplek?

Ten eerste, kun je de grootte vergelijken met die van een tandarts. Dan heb ik nog een aantal instrumenten, als spatels, lepels een mondkussentjes die allemaal te doen hebben met enge experi.. ik bedoel therapieën. Er is een gehoortester, ik weet dat ik geen audicien ben maar het hoort wel bij mijn werk. Ook een aantal boeken waarmee met spraak en taal geoefend kan worden, en natuurlijk ook voor stemoefeningen.

Dit was dan een artikeltje over mij. Graag tot ziens!

Tandarts

Goedendag, mijn naam is Theodor Alexander Natasja van der Dobbelmeer. Maar de meesten noemen mij gewoon Teddy de Tandarts. Ik werk nu 18 jaar als tandarts bij gezondheidscentrum Ibrahim en ik zal even een aantal veelgestelde vragen over mijn beroep beantwoorden.

Wat doe ik gedurende de dag?

Nou, ten eerste heb ik sowieso tweemaal per jaar een afspraak met al mijn patiënten, om te controleren op gaatjes, tandplak, tandsteen en de groei van de tanden. Als er iets mis is met het gebit, maak ik met de patiënt een afspraak voor een operatie. Deze duren meestal van 30 minuten tot een uur, maar het ligt er helemaal aan wat voor operatie het is. Ik overleg vaak met mijn assistent en die helpt mij ook met operaties en controles.

Wat zijn mijn werktijden?

Ik ben er niet zeker van, maar volgens mij werk ik van al mijn collega’s in het gezondheidscentrum het meeste. Ik werk namelijk rond de negen uur per dag, vijf dagen per week. ‘s Nachts ben ik afwezig maar ik ben altijd bereikbaar om tijdens een noodgeval snel ergens een operatie tussen te kunnen proppen. Er komt dan ook veel administratief werk aan te pas, niet alleen inplannen in mijn agenda maar ook houdt ik van iedereen de gebitsstatus bij.

Welke opleiding heb ik gedaan?

Om aan de studie tandheelkunde te beginnen, moet je eerst je vwo diploma hebben gehaald of een hbo studie hebben gedaan. Ik heb het gestudeerd in Groningen, maar je kunt het ook doen in onder andere Almere, Nijmegen, Lelystad en Amsterdam.

Heb ik aan nascholing gedaan?

Ja, al is dit niet verplicht, merkte ik dat ik minder scherp was tijdens mijn werk dan eerder, dus heb ik na tien jaar nascholing gedaan en het gaat weer helemaal prima. Ik denk ook wel dat mensen een veiliger gevoel hebben als je in de tandartsstoel van iemand die wel nascholing heeft gedaan dan iemand die dat niet heeft gedaan.

Hoeveel verdient een tandarts?

Aha, een tandarts zijn is veel en moeilijk werk maar loont wel! Toen ik begon verdiende ik al meer dan die rare logopedist, namelijk 3250 euro per maand. Inmiddels, verdien ik al 8166 euro per maand.

Voldoet mijn werkplek aan de eisen en wat zijn die eisen?

Ja, mijn werkplek voldoet prima aan de eisen, dit zijn namelijk:

Een operatiestoel met alles erop en eraan, allerlei hygiëne maatregelen, een computer voor de administratieve zaken en een röntgenapparaat in een apart kamertje.

Ik hoop dat u nu meer te weten bent gekomen over mijn werk, en ik zorg dat u uw tanden goed poetst!

Huisarts

Goedemiddag, ik heet Freek van der Beek.                                                                        Ik werk nu al 18 jaar in het gezondheidscentrum, ik zal nu wat vragen gaan beantwoorden.

Wat zijn mijn werktijden?

Als huisarts werk ik ongeveer 9 uur per dag en 5 dagen in de week en ik heb afwisselende diensten in de weekenden. Ik besteed gemiddeld aan een patiënt 10,2 minuten maar dat kan natuurlijk ook veel langer duren.

Welke opleiding heb ik gevolgd?

Als je huisarts wil worden moet je sowieso je VWO-diploma halen en dan moet je nog gaan studeren in Groningen wat ik heb gedaan, maar het kan ook in Leiden.

Hoeveel verdien ik per maand?

Ik zelf verdien Bruto ongeveer: 4185,- euro per maand en 2850,- euro netto.          Dat bedrag is steeds hoger geworden, want hoe langer je in het vak zit hoe meer je verdient.

Wat moet er in mijn werkplek staan?

In mijn werkplek moeten tafels en stoelen staan.                                                            Als je in een huisartsenpraktijk werkt moet je ook werkruimte voor een secretaresse hebben, maar in het gezondheidscentrum hebben we een balie in de wachtruimte staan. Mijn werkruimte heeft een afmeting van 3 bij 3 meter.

Opticien

Hallo, ik ben Elizabeth Karoline Lokatis.                                                                             Ik ben de opticien in gezondheidscentrum Ibrahim.                                                         Ik werk hier 5 jaar en ga proberen jullie vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Wat zijn mijn werktijden?

Ik werk 35 uur in de week en ik heb geen collega die mijn diensten afwisselt.           Ik meet of wat voor brilsterkte je nodig hebt of lenzen.

welke opleiding heb ik gevolgd?

Net zoals ik heb gedaan moet je MBO niveau 4 halen om opticien te kunnen worden. Ik heb gestudeerd in Rotterdam, maar je kunt het ook doen in Dordrecht, Zwolle, Utrecht, Roermond, Eindhoven en Zaandam.

Hoeveel verdien ik per maand?

Ik verdien Bruto ±: 2200,- maar dat kan oplopen tot 2500,-                                       Maar ik heb ook niet zo’n lange werkweek.

Wat moet er in mijn werkplek staan?

Je moet een wachtruimte hebben en in je werkkamer moet een ligstoel staan met een speciale lamp en nog allemaal apparatuur om mijn werk te kunnen beoefenen Mijn werkplek hoeft niet groot te zijn maar dat is wel handig.

Fysiotherapeut

Hallo, ik ben Karel de Groot. Ik ben fysiotherapeut in zorgcentrum Ibrahim. Ik werk hier met veel plezier. Ik ga u wat vertellen over wat ik allemaal doe in het zorgcentrum. Ik heb mijn opleiding gevold in Breda. Je kan mijn opleiding ook volgen in Amsterdam, Den Haag, Heerlen, Nijmegen, Eindhoven, Groningen en Utrecht. Ik werk van 8 tot 17 uur. Ik leer patiënten oefeningen en houdingen waardoor spieren weer beter gaan werken. Ik gebruik hiervoor apparaten, zoals een fitnessapparaat, een loopband, ballen, evenwichtstollen, enz. Ook masseer ik soms mensen met speciale technieken en gebruik ik apparaten die door warmte en elektrische prikkels de doorbloeding stimuleren. Hoelang ik met patiënten bezig ben verschild van een kwartier tot driekwartier of een uur. Wat ik verdien is gevarieerd van 2680 euro per maand tot 3700 per maand.

Diëtiste

Hallo, ik ben Mariska Zee. Ik ben diëtiste in zorgcentrum Ibrahim. Ik vind het erg fijn om hier te werken en er zijn leuke collega’s. Ik heb een HBO studie gevolgd aan De Haagse Hoge School in Den Haag. Ik zou deze opleiding ook kunnen volgen aan het Hanzecollege in Groningen, de Hoge School van Amsterdam en de Hoge School van Arnhem en Nijmegen in Nijmegen. Ik help mensen met afvallen en op hun gewicht letten, sporters die behoefte hebben aan voedingsadvies omdat ze prestaties moeten leveren, ik doe mee met campagnes over gezonde voeding, help mensen die ergens allergisch voor zijn, mensen die te een ziekte hebben als anorexia probeer ik bij te staan, maar ik help ook mensen die bijvoorbeeld kanker hebben en een zware kuur moeten ondergaan of mensen die een operatie moeten ondergaan met het kiezen van het juiste eten met de juiste voedingssuplementen zodat ze sneller aansterken. Mensen met mijn baan werken in zorginstellingen (bijvoorbeeld in een ziekenhuis en een verpleeghuis, maar ook bij thuiszorgorganisatie), je eigen praktijk, net zoals ik in een zorgcentrum en heel soms werken ze ook in een sportschool. Het startbedrag was 1900 per maand, maar als je meer ervaring krijgt verdien je ongeveer 3200 euro per maand.vaccins

We weten allemaal wel wat een vaccin is; een middeltje dat vaak in je bloed wordt gespoten en... dit maakt je immuun tegen een ziekte... maar daar stopt het duidelijke deel voor de meeste mensen ook wel. Lees verder om te leren wat er met dit middel gebeurt binnen in je lichaam.

Geheugenopfrissing

Als eerste is een kleine geheugenopfrissing wel op zijn plek. In je bloed zitten rode bloedcellen en ook een paar witte bloedcellen. Vooral de witte bloedcellen spelen een grote rol in de wereld van immunisatie. Dan heb je nog de lymfeklieren, en de B-lymfocyten zijn hier vooral van belang. Deze maken namelijk de anti-stoffen.

Werking van het immuunsysteem

Als je ziek bent, zitten er ziektekiemen in je lichaam. Stoffen die je lichaam niet ‘kent’, heten anti-genen. De witte bloedcellen, de specifieke witte bloedcellen die dit doen heten trouwens macrofagen wat veeleters betekent, eten cellen met deze anti-genen op, en laten de B-lymfocyten als het ware weten dat deze anti-genen in het lichaam aanwezig zijn. De B-lymfocyten maken anti-stoffen, deze vechten tegen de anti-genen en als hun werk erop zit, worden ze in een geheugencel bewaard. Waarom? Nou, als je deze ziekte weer krijgt, kan je lichaam veel sneller reageren op de ziektekiemen omdat je de anti-stoffen al hebt. Weet wel dat, een anti-stof als een slot of een sleutel van een ziektekiem werkt. Een anti-stof voor griep werkt niet op bof.

Hoe werkt een vaccin

Maar hoe werkt dit nu met een vaccin? Geloof het of niet, je wordt eigenlijk geïnfecteerd met de ziekte waarvoor je immuun gemaakt moet worden. Schrik niet, want deze ziektekiemen zijn heel zwak. Hetzelfde proces gebeurt weer, en je lichaam kan met gemak de ziekte afslaan. Het gebeurt nog wel soms, dat je een beetje ziek wordt. Als de anti-stoffen klaar zijn, springen ze de geheugencel in. Je bent nu immuun voor de ziekte, want als je het weer krijgt, gaan de anti-stoffen meteen ten strijde en ben je in een mum van tijd weer beter. Dit werkt, jammer genoeg, niet bij alle ziekten.

Passieve immunisatie

Dan is er bij veel mensen nog de vraag, waarom wordt je dan niet geïnjecteerd met anti-stoffen? Dit bestaat, en het heet passieve immunisatie. De anti-stoffen worden uit het bloed van donoren gehaald. Er is niets mis mee, maar passieve immunisatie heeft een korte termijn effect. De anti-stoffen doen waar ze voor gemaakt zijn, maar ze verdwijnen langzamerhand uit het lichaam en na een paar maanden tot een jaar is er al geen spoor meer van ze te zien. Dus, passieve immunisatie is voor mensen die een aantal weken bescherming nodig hebben, terwijl vaccinatie voor altijd is.


(kinder) vaccinaties

Met een vaccinatie spuiten ze dode of zwakke ziekte cellen in je lichaam. Als deze cellen in je lichaam komen proberen de witte bloedcellen de beste manier te vinden om deze ziekte uit je lichaam te werken. Deze manier onthoud je lichaam dan, zodat als je weer last krijgt van deze ziekte ze al een mannier hebben om de ziekte uit je lichaam te krijgen.

De meeste kinderen worden tussen 0 en 4 jaar ingeënt met deze inentingen.

 • bof;
 • difterie;
 • hepatitis B;
 • Hib-ziekten (bacteriële infecties van de hogere luchtwegen zoals neus en mond);
 • kinkhoest;
 • mazelen;
 • meningokokken C;
 • pneumokokken;
 • polio (kinderverlamming);
 • rodehond;
 • tetanus.

Als je 12 bent (en een meisje) word je ook vaak nog ingeënt met een vaccinatie voor baarmoederhalskanker.  

Vroeger vonden wij prikjes eng, en moesten we er van huilen.

Hartziekten

Het hart

conditietestjes

Onderzoeksvraag:

Van wie zijn de longen sterker, van iemand die veel sport of iemand die minder sport?

Materialen:

explorer GLX

Windmeter

Laptop

Werkwijze:

Je bent in een groepje van 3 en dan ga je 5 keer zo hard

mogelijk in een windmeter blazen en dan probeer je dat dat zo hard mogelijk gebeurd,

want de hoogste score telt.

Waarnemingen:

Koen - 4 uur beweging - 28,1 m/sec

Quinten - 4 uur 50 minuten beweging - 23,0 m/sec

Chris - 5 uur 30 minuten beweging - 27,7 m/sec

conclusie:                                                                                                                                                 Hoe meer je beweegt, des te hoger is de kracht van de longen, met uitzondering van zwemmen

conditietest 2

De hartslagfrequentie test van voor, tijdens en na inspanning gemeten.

Het proefpersoon was Myrthe, helaas deed de Xplorer het eerst niet, toen hij het wel weer deed hadden we gemeten dat ze tijdens stilstand een hartslag van 114 per minuut. Toen ze intensief bewoog had zij een hartslag van 170 slagen per minuut. En na de inspanning duurde het 1 minuut en 10 seconden voordat de hartslag weer normaal was.

Your message...

conditietest 3

Koolstofdioxide proef

Onderzoeksvraag:

Zitten er in uitgeademde lucht na veel inspanning meer koolstofdioxide deeltjes in de lucht dan zonder inspanning?

Hypothese:

Ik verwacht dat het er meer zijn, omdat er door inspanning meer verbranding is en er dus meer koolstofdioxide vrijkomt.

Werkwijze:

Benodigdheden:

- Een meter die bijhoud hoeveel koolstofdioxidemoleculen je uitblaast

- Een buisje waardoor je kunt uitademen

- Een plastic zakje

- Een elastiekje

- Ruimte om in rond te rennen voor inspanning

Methode:

Doe het uiteinde van de meter en de helft van het buisje in het zakje en maak het zakje - luchtdicht met het elastiekje.

Ga nu een minuut lang zware inspanning doen zoals kniebuigingen (squats). Haal nu weer diep adem. Blaas nogmaals langzaam uit in de meter. Noteer het aantal moleculen wat de meter aangeeft per duizend.

Metingen:

Eerste meting (dus zonder inspanning): 38876 moleculen per duizend

Tweede meting (dus na inspanning): 49765 moleculen per duizend

Conclusie: De hypothese klopt, na inspanning zit er meer koolstofdioxide in de lucht dan - bij uitgeademde lucht zonder inspanning.

Bij inspanning komt er meer verbranding, en dus meer koolstofdioxide vrij, waardoor het aantal moleculen bij inspanning hoger is.


Bedankt voor het bezoeken van onze website,                                                                                   we hopen dat jullie er iets van hebben geleerd.

Comment Stream