NACH Scracht

( Ignacio Fornés Olmo)

Ignacio Fornés Olmo, inicialment conegut com Nach Scratch y actualment conegut com Nach, es el nom d’un MC Alacantí, (Comunitat Valenciana, Espanya). Nascut a Albacete el dia 1 d’octubre de 1974 tot hi que va créixer a Alacant. Actualment es un dels cantants de rap més veterans i populars a l’escena espanyola i és llicenciat en Psicologia a la Universitat d’Alacant.

Al 1994 va fer la seua primera maqueta titulada  "D.E.P", y al 1997 va traure la segona, anomenada "Trucos". Més tard va fer concerts, llargs jams i col·laboracions junt a SFDK, Expresión en conserva i Norviozzo. Rere d'un periode de llums i sombres, va començar a gravar el seu primer àlbum: " En la brevedad de los dias" mentre participava a la gravació del single " Basado en hechos reales" de Nona. El seu segon disc "Poesía Difusa" està ple de manifestacions contra la hipocresia en que compta amb les col•laboracions d’Arma Blanca, Lírico, Shuga Wuga, Titó i Quiroga, entre d’altres. Per la gran acceptació per part del públic d’aquest disc, va publicar-se un DVD d’un concert de Nach del novembre de l’any 2003 a Barcelona, explicant amb casi tots els grups col•laboradors en el disc i recolzat en el concert per Arma Blanca. Fou editat en dos versions, una reeditant el CD de "Poesía Difusa" sense inclusió de canvis, i un altre només amb el DVD del concert. La ACB el va escollir per escriure i protagonitzar l’himne per la copa del Rei de la temporada 2004-2005 de bàsquet ACB. El tema fou anomenat "Juega", del que va sortir un maxi amb el tema principal, l’instrumental, el videoclip i la versió a capella. A aquesta cançó anomena a 26 dels jugadors que van participar en aquesta temporada i a dos històrics de la lliga (Fernando Martín i Pau Gasol). També té algunes cançons dedicades o amb un tema present, com: "Mi país" (Poesía Difusa), describint la situació d’Espanya i "Una vida por delante" (Miradas), que parla sobre el naixement del seu nebot. A principis de novembre del 2005 publicà el seu tercer disc, "Ars Magna - Miradas", un projecte complex al tractar-se d’un doble CD amb diferent temàtica cada un. El primer s’anomena "Ars Magna"que és una continuació del seu estil en contingut líric. Es tracten temes com el futur mediambiental, el pas del temps o el mercat discogràfic. En el segon, es titula "Miradas", un disc més conceptual ja que cada cançó és una forma de fer vida diferent, retratada per persones varies: incloent un recent nascut, una prostituta, un ex presidiari, un immigrant, un sec, una parella homosexual, un taxista, un pare de família que va ser despatxat i gent de cultures diverses. En aquest disc col•laborà els components d’Arma Blanca, Juaninacka, Payo malo, Aniki i Flavio Rodríguez.

Al 2008 va passar a formar part de les files de la discografia multinacional "Universal"i treu el seu penúltim disc "Un Día En Suburbia" el 27 de maig. Els temes "Efectos Vocales" i "Manifiesto" podien ser escoltats en el MySpace de Nach setmanes anteriors de la sortida del disc. La presentació es va produir a la Fnac d’Alacant, un dia abans de la seva sortida, on van acudir més de cent persones, les quals van tenir els privilegi de comprar el disc un dia anterior i veure el petit concert en directe on posteriorment Nach firmà i dedicà els discs venuts. A "Un Día En Suburbia" hi ha una cançó, Ángel, dedicada a la seva germana gran que va néixer amb una paràlisis cerebral i va morir amb l’edat de 16 anys. En el disc Diversidad col•laborà amb diversos artistes de països europeus. També al 2010 va col•laborar amb Zénit en el tema "Utopía" i treu el tema inèdit “"Hoy converso con Miguel" per commemorar els 100 anys del naixement del poeta Miguel Hernández. Nach notificà que des de el 16 de novembre per via d’Internet començaria a gravar el seu pròxim disc, "Mejor Que El Silencio", en que va confirmar amb un Teaser que va pujar en les seves xarxes socials, del qual deixa veure varies col•laboracions de coneguts artistes MC’s i aliens de gènere, a la data de sortida és el 12 d’abril de 2011. El 12 d’abril de 2011 va sortir a la venta el LP Mejor que el silencio, format per 17 temes amb col•laboracions d’artistes com Rapsusklei, Madnass ,Ismael Serrano, El Chojín i ZPU, entre d’altres. Al 2011 realitza una aparició a la pel•lícula d’Eduardo Chapero-Jackson, Verbo. El 5 de desembre de 2011 va treure “Mejor Que El Silencio Edición Especial”, format per dos CD’s més un DVD, en que aquest disc inclou a part dels 17 temes de la primera versió del disc, nous temes ("El tiempo del miedo", "16", "Verbo" y "Mejor que el silencio"- "Autorretrato de una trayectoria"),i el DVD conté diverses entrevistes, concerts i vídeos de Verbo i Disparos Del Silencio. Al 2012, fou nominat als premis Goya en la categoria de millor cançó original per Verbo.

CD que va sacar Nach al 2005 titulat " Miradas"

Cançó dedicada a la música

Aquesta cançó perteneix al seu àlbum " Un dia en suburbia" que va eixir a la venta l'any 2008

L'ùltim àlbum fins ara fet per Nach " Mejor que el silencio "

Nach cantant a un dels seus concerts

Una cançó més del seu àlbum " Un día en suburbia

Entrevista a Nach en la que explica el seu àlbum " Mejor que el Silencio"

Comment Stream