Att skriva om sin bostad

Här är några texter där tidigare elever har skrivit om hur de bodde i hemlandet, hur de bor nu och hur de vill bo i framtiden. De har alltså skrivit sin text i Återberättande, Berättande och Futurum. Skriv vilken text du tycker är bäst och varför i kommentarsfältet här under.

TEXT 1

Våra bostäder

Nu ska vi berätta om hur vi bodde i våra hemländer och var vi bor nu, och var vi vill bo i framtiden.

Dawit bodde i Eritrea, i en stad som heter Asmara, det är huvudstaden. Det är mycket fint och vädret är mycket fint där. Han bodde med sin familj och han jobbade som taxichaufför där. Men Rita och May bodde i Syrien i en stad som heter Alhasske. Det är en bra stad eftersom det finns universitet och en älv som heter Skabor-älven där. Det var mycket fint och det var bönder som sådde säd på åkrarna. Rita och May bodde med sina familjer och de jobbade som lärare, det var bra.

Nu bor vi i Eskilstuna i Nyfors. Nyfors är mycket fint och det är ett stort område och det finns många höghus. Det ligger nära centrum och det finns skola och dagis för små barn och bebisar. Det finns vackra lekplatser och så finns det en stor affär, ICA, inom området. Det finns också tågstation.
Men vi tycker att det finns några nackdelar för oss i Nyfors. T ex: Det är inte lugnt och det finns inte vårdcentral inom området, och det är långt från sjukhuset tycker vi. I alla fall, området är bra och vi trivs där.

I framtiden vill vi flytta till Stockholm eftersom det finns många jobb för alla där och det är en jättefin stad. Vi gillar att bo i en stor stad.

Nu gillar vi att bo i Sverige, det är ett jättefint land och de flesta människorna är snälla.

//

TEXT 2

Mitt liv

Mitt hemland kallas Irak och det ligger i Mellanöstern. Mitt liv skilde sig från livet i Sverige. I mitt land hade vi mycket språk, det finns 7 språk och vi hade bra naturresurser och så många skolor och sjukhus. Men det fanns ett stort problem, krig. Jag lämnade mitt land och flyttade till Sverige.

Nu bor jag i Sverige och trivs här eftersom jag känner mig trygg, men det finns också ett litet problem, man kan inte få jobb.
Jag bor nu i ett område som heter Nyfors och jag känner mig nöjd där därför att det ligger nära centrum och det finns många viktiga saker, t ex dagis och skola.

I framtiden vill jag bo i en stor stad för att där kan jag få ett bra jobb. Jag hoppas att allt blir bra i framtiden.

//

TEXT 3

Mitt nya liv

I världen bor människorna i olika länder och städer som är stora eller små områden. Jag bodde i ett stort hus i mitt hemland med min stora familj och jag hade ett bra liv. Jag hade ett bra jobb och många vänner.

Nu bor jag i en lägenhet som är liten och fin och ligger i ett bra område i Eskilstuna. Det finns många olika affärer, restauranger, cafén och busstationen i närheten. Lägenheten ligger nära centrum, men det finns många nackdelar med min lägenhet. Den är liten, det finns inte balkong och det finns inte hiss. Jag bor på fjärde våningen.

I framtiden hoppas jag att flytta till en annan stad om det finns ett jobb där, och jag drömmer om att köpa en stor villa. Jag vill bo nära naturen med hela min familj precis som jag gjorde i mitt hemland, men jag trivs bra i min lägenhet nu, därför att jag bor i ett fredligt, säkert och demokratiskt land som heter Sverige.

//

TEXT 4

Min bostad

Nu vill jag berätta om mitt liv.

Jag bodde i Damaskus när jag var liten och jag saknar det mycket.
Jag hade många kompisar också och det var ett gammalt område med historia.

Min lägenhet är nära skolan och bibliotek, och den är stor, men d et är inte ett bra ställe att få nya vänner på. Jag är glad över huset här, eftersom naturen är vacker här och människorna är bra.

Jag önskar hur mitt liv måste vara i framtiden;
Efter jag slutar Sfi, vill jag fixa ett bra jobb i Stockholm. Då kan jag köpa en stor och fin villa med fyra rum och kök och stor gård, balkong och fina möbler. Efter jobbet kan jag gå runt och handla ibland.

Jag hoppas att det blir ett jättebra liv för mig och min familj.

//


TEXT 5

Nytt Liv

Saker händer i livet som tvingar människor att byta plats, så jag flyttade från Syrien till Sverige för 6 månader sedan. Jag bodde i en stor lägenhet, den låg i en liten stad i norra Syrien. Där kunde jag titta på berg från min balkong, det var en mycket fin vy.

Nu bor jag i Eskilstuna i en lägenhet med fyra rum och kök. Den ligger i centrum nära en stor kyrka. Jag känner trygghet där och jag har snälla grannar. Byggnaden är bra, men tvättstugan är långt från min lägenhet, eftersom den ligger i en annan byggnad.

I framtiden hoppas jag bo i Stockholm, eftersom jag gillar stora städer med mycket bra plats och byggnader.

Jag hoppas att få resa i det avlånga Sverige.

//

TEXT 6

Ändra mitt liv

För 4 år sedan bodde jag i Syrien, det var ett jättefint land före kriget. Jag ska berätta om det nu. I mitt hemland trivdes jag och hade goda relationer med mina grannar, kompisar och alla syriska människor. I en stor lägenhet bodde jag med min familj.

Jag bor i Eskilstuna nu eftersom jag flyttade från Syrien till Sverige. Jag har en lägenhet i Nyfors. Min lägenhet är stor, tre rum och kök. Jag är mycket glad nu, därför jag bor nära centrum. Jag kan gå snabbt till Sfi och lära mig svenska med bra lärare.

Efter fem år vill jag flytta till Stockholm och studera på universitet. Jag ska hitta ett bra jobb när jag slutar studera på universitetet. Jag tycker mycket om att bo i en stor stad, men det är mycket svårt när jag ska hitta en lägenhet där.

Till sist hoppas jag bo i en villa i framtiden.

//